Ghid de iluminat pentru birouri

 

 

Iluminatul sălilor de așteptare

Plafoane înalte

Prima impresie contează! Intrarea într-o zonă de birouri trebuie să cuprindă un spațiu generos cu mobilier modular care să se poată adapta diferitelor funcționalități. Aici vizitatorii pot să se așeze și să aștepte, angajații pot să înmâneze documente oficiale colegilor, clienților sau furnizorilor, să verifice emailuri sau să efectueze apeluri telefonice. Corpurile de iluminat suspendate accentuează arhitectura și înălțimea amplă a tavanelor, de aceea alegerea unui design puternic pentru acestea poate să îndeplinească această funcție chiar și când nu sunt pornite.

 

Corpuri de iluminat suspendate pentru birouri_Fagerhult_1-ghid

 

Plafoane joase

Odată ce au intrat în clădire, oamenii iau prima oară contact cu zona de recepție, de aceea acest spațiu trebuie să fie atât prietenos, cât și dinamic. Ca să obțineți cu ușurință acest efect, este recomandată utilizarea unor corpuri de iluminat ample modulare, care să permită dispunerea lor în diverse forme.

 

Pentru iluminatul general, în centrul încăperii se poate monta un grup de corpuri de iluminat care să maximizeze înălțimea generoasă a plafonului. Dacă în acest grup sunt combinate corpuri de diverse dimensiuni plasate în apropierea mobilierului se poate obține un spațiu cu un aspect contemporan, ultra-modern.

 

Pereții decorați cu tablouri sau alte piese de artă pot fi evidențiați cu ajutorul corpurilor de iluminat de tip wallwashers care furnizează o lumină ambientală confortabilă și ajută la definirea încăperii.
Iluminatul funcțional, esențial în zona de recepție, poate fi asigurat cu ajutorul corpurilor suspendate care să combine lumina directă cu cea indirectă.

 

Corpuri de iluminat suspendate pentru birouri_Fagerhult_2-ghid

 

Corpuri de iluminat utilizate în ilustrarea soluțiilor:

Tibi Ceiling/Wall, Fagerhult

Freedom, Fagerhult

Pleiad Wallwasher G3, Fagerhult

Appareo Circular, Fagerhult

 

Soluții pentru birouri tip open space

Un birou mare cu multe stații de lucru are nevoie de flexibilitate. Pentru a obține acest deziderat, biroul ilustrat mai sus a fost iluminat cu un corp de iluminat încastrat Multilume Flat (Fagerhult) care furnizează iluminatul ambiental fără să trebuiască a fi repozițonat dacă dispunerea birourilor se modifică.

 

Instalarea corpurilor de iluminat de tip wallwashers Pleiad G3 (Fagerhult) de-a lungul pereților furnizează lumina ambientală esențială, dar și ajută însuflețirea conceptului realizat de designer. Cea de-a doua parte a biroului a fost proiectată pentru a funcționa ca zonă destinată întâlnirilor informale. Mobilierul creează efectul de încăpere în încăpere.

 

Tavanul mai înalt, de 3,40m, dictează alegerea corpurilor de iluminat suspendate Appareo Circular care furnizează atât lumină directă, cât și indirectă.

 

Unul din pereții joși ai camerei este accentuat de corpurile de iluminat tip wallwasher Pleiad G3 în timp ce micul spațiu de bucătărie este îmbogățit cu o soluție funcțională și decorativă – corpul de iluminat suspendat Gaudi.

 

Corpuri de iluminat suspendate pentru birouri_Fagerhult_3-ghid

 

Birourile de tip open space cu multe stații de lucru pretind flexibilitate și un ambient cu o lumină plăcută.

 

O soluție bună de iluminat trebuie să furnizeze 500 de lux necesari suprafețelor de lucru. Este important ca aparatul să fie proiectat astfel încât să poată fi folosit în combinație cu ecranele calculatoarelor pentru a evita efectul de orbire.

 

Un iluminat ambiental bine alcătuit poate crește buna dispoziție în încăpere. Acest lucru se întâmplă deoarece lumina poate simula lumina solară, care reprezintă de fapt norma vederii noastre de milioane de ani.

 

Controlul economisește energie

Iluminatul de accent pe pereți ajută ochiul să absoarbă lumina proaspătă și contribuie la crearea unei senzații de spațiu amplu. Pentru a economisi energie în birouri, trebuie instalat un sistem de control bazat pe senzori de prezență, dar și pe scenarii de control realizate în funcție de momentul zilei.

 

Gândește-te la înălțimea tavanului

Dacă plafonul este unul înalt, este important să alegeți un corp de iluminat cu o distribuție mai mare a luminii.

 

 

Soluții de iluminat pentru spații comerciale

 

 

Supermarketuri și băcănii

Un sistem de iluminat bine proiectat în supermarketuri nu numai că ajută la reducerea consumului de energie, dar și creează o atmosferă, ghidează cumpărătorii și pune în evidență marfa expusă pe rafturi. În cele din urmă, cumpărăturile înseamnă provocarea tuturor simțurilor, iar aici iluminatul poate să adauge un plus de farmec întregii experiențe.

 

Un magazin are mai multe zone, organizate după importanță. Identificați-le și izolați-le pe cele principale pentru a le furniza suficientă lumină. Acordați mai mult timp rafturilor unde se află marfă care trebuie evidențiată. Prin iluminare acestor zone cu spoturi, spre exemplu, creezi puncte de interes în interiorul magazinului.

 

În raioanele mari lumina de pe podea nu este la fel de importantă ca lumina de pe rafturi sau de pe marfă.

 

Mai mult, iluminatul orientează clientul în magazin. Acest lucru poate fi realizat prin evidențierea diferitelor zone cu ajutorul spoturilor, folosind detectori de prezență sau folosind în mod creativ temperatura de culoare.

 

Opțiuni de montaj

Montate pe șină, încastrate sau applicate – există o varietate de opțiuni de instalare. Ia în considerare înălțimea tavanului din magazine și alege corpuri de iluminat astfel încât marfa și încăperea să aibă suficientă lumină.

 

Spoturile pot fi folosite în supermarketuri cu tavane înalte care pretind utilizarea de corpuri de iluminat eficiente. Tot în aceste cazuri se instalează șine pentru iluminatul general și cel de accent, însă corpurile de iluminat nu trebuie să fie suspendate la o înălțime mai joasă de 4-4.5m. Aceasta pentru că marfa, iar nu instalația de iluminat, trebuie să capteze atenția cumpărătorului.

 

Temperatura de culoare

Temperatura de culoare a luminii reprezintă un factor foarte important în crearea unei atmosfere în magazin – o lumină caldă poate să dea un sentiment de familiaritate, de apropiere, dar și impresia că acel magazin are oferte foarte bune pentru marfa expusă. O lumină rece poate să dea senzația de prospețime, dar poate să și pună în evidență produse de lux.

 

Pentru mai multe informații despre iluminatul supermarketurilor și băcăniilor, puteți descărca Ghidul de mai jos:

 

Descarcă Ghidul!

 

Corpuri de iluminat pentru supermarket_Fagerhult-ghid

 

Cafenele și restaurante

Selecția corpurilor de iluminat depinde de expresia estetică pe care vreți să o imprimați localului, însă trebuie avut în vedere că o combinație de temperaturi de culoare poate să creeze un spațiu dinamic și interesant. De aceea, folosiți corpuri de iluminat care își schimbă temperatura de culoare pentru a pune în evidență produsele expuse.

 

Zona de lounge – Acesta este un spațiu în care oaspeții trebuie să se relaxeze, să se simtă confortabil, ca acasă.  Folosește-te de iluminat pentru a amplifica această senzație prin intermediul elementelor de identificare, precum corpurile de iluminat suspendate, iluminatului general sau de accent realizat cu ajutorul spoturilor.

 

Casa de marcat – Casieria reprezintă un spațiu important de comunicare în cafenele și restaurante. Există de asemenea zone în acest spațiu care necesită iluminat diferențiat – peretele din spatele casei de marcat, ecrane, logo-uri, prețuri, frigidere etc.

 

Subliniază detaliile cu ajutorul iluminatului de accent  și ai grijă ca suficientă lumină să fie concentrată pe diverse produse precum pâinea sau produsele de patiserie. Ajustează iluminatul în funcție de ceea ce se expune în vitrină, folosește corpuri de iluminat care își pot schimba temperatura de culoare și la care se poate regla intensitatea luminii.

 

Zona de ambalare/pregătire a produselor – În culise este nevoie strict de un iluminat de tip funcțional care să permită o vizibilitate foarte bună pentru manipularea produselor și a diverselor instrumente de lucru. Corpurile de iluminat folosite trebuie să fie eficiente, rezistente și să aibă protecție la umiditate. Puteți folosi detectori de prezență pentru a cresște nivelul de iluminat atunci când o persoană intră în zona respectivă și pentru a-l reduce atunci când nu este nimeni în încăpere.

 

Pentru mai multe informații despre iluminatul cafenelelor, puteți descărca Ghidul de mai jos:

 

Descarcă Ghidul!

 

Corpuri de iluminat pentru cafenele_Fagerhult-ghid

 

Showroom automobile

Tot mai mulți dintre cei care doresc să achiziționeze un automobil se informează cu mult timp înainte de a lua o decizie. Datorită abundenței de date de pe internet, ei cunosc nu numai brandurile disponibile, ci și tipul de mașină cu care se pot identifica sau caracteristicile brandului pe care pot, și vor să și le asume. Un showroom trebuie astfel mai întâi de toate să fie atât de abil încât să pună în lumină automobilele, dar să și reflecte adecvat personalitatea brandului. Sentimentul pe care îl ai când ești în showroom, structura, iluminatul de interior și exterior ar trebui să oglindească fidel valorile brandului respectiv.

 

Intrare – De afară showroom-ul trebuie să dea un sentiment de firesc și captivant. Folosiți bolarzi pentru alei și corpuri de iluminat încastrate pentru a da formă structurii clădirii. Intrarea ar trebui să fie plăcută și primitoare.

 

La trecerea de la exterior la interior, trebuie avut în vedere să nu se producă efectul de orbire. Dacă este nevoie, folosiți accesorii care să ajute la estomparea luminii ce vine direct de la sursă. Înălțimea instalațiilor dintr-un astfel de spațiu poate fi o adevărată provocare. Utilizați corpuri de iluminat cu un flux luminos cu valori între 1100 și 3000 lumeni până la o înălțime de 3500 mm. La o înălțime mai mare, se cere instalarea unor corpuri de iluminat cu un flux luminos ridicat.

 

Zona de vânzări – Aceasta poate fi împărțită în zone care să aibă diferite destinații, în funcție de oferta dată de brand: zona primară de expunere acolo unde sunt evidențiate cele mai recente modele și campanii și zona secundară, acolo unde sunt expuse modele mai vechi sau mașini rulate.

 

În prima din aceste zone folosiți mai multe spoturi împreună cu elementele de iluminat general pentru a crea un mediu dinamic și captivant. În cea de-a doua zonă nu este nevoie de corpuri de iluminat spectaculoase sau cu un design exclusivist, dar este la fel de important să instalați corpuri care să dea suficientă lumină.

 

Casa și spațiile de birouri – Datorită manierei de desfășurare a vânzărilor de mașini, casa trebuie să arate un pic diferit față de magazinele obișnuite.

 

Pentru a defini un spațiu plăcut unde se poate semna un contract atât de important, trebuie implementat un sistem de iluminat care să emuleze iluminatul dintr-o casă sau din orice alt mediu confortabil. Încercați să combinați diferite tipuri de experiențe de iluminat. De la un downlight performant la un corp de iluminat suspendat delicat. Încercați de asemenea diferite intensități luminoase și observați că un nivel general de iluminat cu puternice contraste poate crea o experiență mult mai plăcută.

 

Pentru mai multe informații despre iluminatul showroom-urilor, puteți descărca Ghidul de mai jos:

 

Descarcă Ghidul!

 

Corpuri de iluminat pentru showroom automobile-ghid