Tehnologia LED nu este o tendință, ci o constantă

 

 

În ultimii ani, datorită dezvoltărilor tehnologice au apărut tipuri noi de corpuri de iluminat. Unele au fost create cu intenția de a revoluționa piața, însă nu au rezistat mult în mediul din ce în ce mai competitiv. Altele au fost foarte bine înzestrate din punct de vedere tehnologic și astăzi sunt încă disponibile. Tehnologia LED nu este cu siguranță o tendință efemeră, aceasta deține un potențial inovativ încă neexploatat. Și generează cu totul alte oportunități pentru noi de a proiecta cu ajutorul luminii.

 

Durata de viață și costurile reduse sunt argumente suficient de convingătoare și sunt îmbunătățite continuu. Emisia de lumină și designul modulelor sunt variabile și se pot ajusta cu ușurință la orice tip de corp de iluminat. Totalitatea avantajelor pe care tehnologia LED le oferă  o transformă într-o realizare deloc de neglijat în dezvoltarea ulterioară a domeniului iluminatului.  În cazul produselor comercializate de Demco, tehnologia LED este utilizată pentru dezvoltarea de noi modele de corpuri de iluminat, dar și pentru perfecționarea tehnică a seriilor existente.

 

Module LED BEGA

 

Calitatea

”În procesarea și selecția componentelor LED, urmărim cu rigurozitate propriile idei și nu ne lăsăm influențați de alte criterii întâlnite adesea în piață. Pentru a atinge aceste obiective, am creat toate condițiile necesarea, inclusiv cele mai bune procese de producție.

 

Toate corpurile de iluminat cu LED de la BEGA sunt echipate cu module adaptate special pentru ele, produse în fabrica noastră. Deținem controlul asupra tuturor materialelor folosite și de aceea nu suntem obligați să facem compromisuri. Suntem responsabili de definirea aspectelor precum: fluxul luminos, temperatura de culoare și controlul căldurii emise, influențând astfel nemijlocit calitatea corpurilor de iluminat cu LED. Suntem siguri că modulele noastre LED vor avea durata foarte mare de funcționare. Ținând cont de aceste elemente, suntem dedicați utilizării componentelor de înaltă calitate, realizate din materiale rezistente în timp. De exemplu, nu folosim lentile (?) din plastic în cadrul sistemelor noastre optice pentru că acestea au o rezistență îndoielnică. În schimb preferăm materiale durabile precum sticla, siliconul sau aluminiul.” (BEGA)

 

Durata de viață a modulelor

Procesul de uzare (?) a componentelor electronice, în special a LED-urilor, este determinat de temperaturile la care acestea sunt expuse în timpul operării. Cu cât este mai mare temperatura componentelor, cu atât mai scurtă este durata de viață a a acestora. De aceea, în dezvoltarea corpurilor de iluminat, gestionarea temperaturii reprezintă o provocare constantă. ”Pe lângă utilizarea componentelor de înaltă calitate, luăm de asemenea măsuri legate de design pentru a garanta condiții favorabile de temperatură înăuntrul corpurilor de iluminat. Acest lucru duce la o creștere semnificativă a duratei de viață a LED-urilor. În plus, echipamentul electronic de protecție previne posibila încălzire a componentelor individuale. Am acordat o atenție deosebită controlului temperaturii din corpurile noastre de iluminat – temperaturile din modulele noastre LED sunt cu mult mai mici decât temperaturile maxime, comune altor corpuri de iluminat.” (BEGA)

 

Modulele LED sunt proiectate pentru a avea o durată de viață de peste 50.000 ore. După această perioadă modulul nu se deteriorează complet, ci continuă să funcționeze și să emită lumină la capacitate de 70% față de luminozitatea inițială.

 

Înlocuirea

Spre deosebire de lămpile tradiționale pentru care există standarde de conectare bine definite, LED-urile sunt parte integrantă a corpurilor de iluminat. De aceea este greu pentru non-specialiști să obțină module LED de rezervă care să se potrivească perfect celor vechi. BEGA a venit cu o soluție și la această problemă pentru clienții săi. Se găsesc acum o sursă de înlocuit în fiecare corp de iluminat cu LED care are exact aceleași caracteristici ca modulele deja instalate. Mai mult, producția in-house le permite să livreze LED-uri înlocuitoare pentru mulți ani de acum încolo.

 

BEGA garantează disponibilitatea modulelor de rezervă chiar și după 20 de ani după ce achiziționață un corp de iluminat cu LED de la acest brand.

Poate că tehnologia și designul componentelor se vor fi schimbat pânî atunci, dar în cee ace privește temperature de culoare și fluxul luminous, rezervele se vor potrivi cu siguranță modulelor LED instalate initial. Corpurile de iluminat cu LED sunt proiectate pentru a permite înlocuirea ușoară a acestor componente in situ folosind uneltele standard. S-au luat deja măsuri pentru protecție împotriva descărcării electrostatice și reversibilității polarității componentelor electronice.

 

Temperatura de culoare și fluxul luminos

Temperatura de culoare a corpurilor de iluminat cu LED este specificată în Kelvin (K). În ceea ce privește lumina albă, s-au definit două temperaturi de culoare ca standard:

  • 3000K, corespunzând luminii albe calde;
  • 4000K, corespunzând luminii albe neutre.

 

Diagrama de mai jos permite ca eficiența luminoasă a LED-urilor să fie comparată cu aceea a surselor tradiționale.

 

 diagrama LED

 

Tehnologie durabilă

Tehnologia LED asigură eficiența energetică și furnizează o cantitate mare de lumină în relație cu energia consumată. Efectele asupra mediului în ceea ce privește consumul de energie este considerabil, în special în cazurile unde electricitatea provine din surse care nu sunt optimizate din punct de vedere al impactului asupra mediului. Pe măsură ce tehnologia evoluează eficacitatea luminoasă a LED-urilor continuă să crească dramatic.

 

Un modul LED are o durată de viață care o depășește cu mult pe cea a surselor de lumină tradiționale. Aceasta duce la reducerea consumului de materiale pentru producție și la mai puțină presiune asupra sistemului de freciclare. Spre deosebire de becurile tradiționale, LED-urile nu conțin mercur, un avantaj atât din punct de vedere al mediului și al reciclării.         

 

Un alt avantaj al iluminatului cu LED de exterior  este acela că temperaturile mici chiar influențează pozitiv diodele, amplificând fluxul luminos și durata de viață a acestora. Comparând aceasta cu o sursă de lumină cu carcasă de aluminiu, duce la crearea unor corpuri de iluminat extrem de durabile, rezistente, care nu au nevoie de mentenanță, ce pretind o cantitate minimă de electricitate în relație cu cantitatea de lumină pe care o generează.

 

Un corp de iluminat cu LED este practic independent de lucrările de mentenanță pe durata vieții sale. Faptul că nu este nevoie să schimbi sursele de lumină economisește timp și bani.

 

Alternativa economică și prietenoasă cu mediul

În domeniul iluminatului, cel mai mare impact asupra mediului este legat de cantitatea de energie utilizată. Cantitatea mare de lumină produsă, comparată cu energia consumată, face soluțiile LED foarte eficiente, iar acest aspect este deosebit de important atunci când electricitatea folosită să alimenteze vine din surse care nu sunt optimizate pentru mediu, cum ese cărbunele.

 

Cu toate acestea, impactul asupra mediului a unui corp de iluminat cu LED în termeni de eficiență energetică și durată de viață depinde întotdeauna de cum este proiectat corpul de iluminat și în ce context se utilizează.

 

Fără mentenanță

În afara curățatului obișnuit, corpurile de iluminat cu LED sunt în mare parte independente de mentenanță pe întreaga durată de viață. Ca atare, companiile mari pot economisi sume considerabile de bani nefiind nevoite să păstreze surse de rezervă în stoc sau să angajeze specialiști care să le înlocuiască pe cele vechi și deteriorate.

 

Echipate pentru stres mecanic

LED-urile nu conțin componente fragile sau care să se poată desprinde. De aceea, un corp de iluminat proiectat bine este echipat pentru a rezista vibrațiilor sau altui tip de stres mecanic.

 

Ce afectează durata de viață a corpurilor de iluminat cu LED?

  • Alegerea LED-urilor (brand și tipuri);
  • Cât de mult curent electric trece prin LED-ul respectiv;
  • Designul corpului de iluminat (în relație cu temperatura modulului LED);
  • Alegerea balastului (driver-ul);
  • Modul de utilizare a corpului de iluminat;
  • Alte materiale utilizate în design;
  • Mediul în care este instalat produsul.

Fagerhult și LED

Fagerhult folosește LED-uri sau module LED de la producători recunoscuți și acordă se asigură în permanență că acestea sunt proiectate pentru a fi durabile și eficiente.

 

Designul este optimizat prin utilizarea software-ului care simulează diverse niveluri de temperatură pentru a testa prototipurile de corpuri de iluminat. Pe durata inspecției și testării, corpul de iluminat este întotdeauna instalat în așa fel încât să corespundă cât mai mult modului în care îl va utiliza beneficiarul. Prin includerea acestor procese în etapele incipiente de design, producătorii se asigură că durata de viață specificată va fi cât mai exactă.