Cum ar fi dacă n-am mai putea să vedem stelele?


Cu toții știm de poluarea dată de resturile menajere, de deversările de petrol în mări și oceane sau chiar de poluarea fonică. Câți dintre noi știu însă că există poluare luminoasă?

Un fenomen relativ recent în istoria omenirii, generat de dezvoltarea civilizației industriale, poluarea luminoasă se manifestă cu preponderență în zonele urbane și suburbane. Lumina poate fi un factor de poluare atunci când este utilizată excesiv și necontrolat în aplicații precum: iluminatul interior și exterior al clădirilor, publicitatea stradală, iluminatul spațiilor comerciale, al clădirilor de birouri, fabricilor, iluminatul stradal sau al terenurilor de sport.

Dincolo de a constata un fenomen care ne afectează direct, prin imposibilitatea de a vizualiza cu claritate cerul înstelat al nopții, este necesar să conștientizăm efectele mai ample ale poluării luminoase: creșterea consumului de energie, perturbarea ecosistemului și a vieții sălbatice, influența negativă asupra sănătății umane și încurajarea infracțiunilor.

Din fericire, există metode de a realiza sisteme de iluminat exterior care să limiteze poluarea luminoasă:

  • corpurile de iluminat utilizate trebuie să nu aibă sursele expuse și lumina să fie orientată în jos;
  • dacă folosim corpuri de iluminat exterior cu LED-uri, acestea să nu aibă o temperatură de culoare mai mare de 3000K;
  • sursele și aparatele de iluminat trebuie să fie eficiente din punct de vedere al consumului de energie;
  • este necesar să încorporăm dimmere, întrerupătoare cu temporizare și senzori de mișcare în corpurile de iluminat utilizate;
  • unghiul de fascicul al corpurilor de iluminat să nu aibă mai mult de 90°.
Stâlp de iluminat BEGA
85011BEGA

 

Pentru a corespunde exigențelor de design, un corp de iluminat exterior trebuie să se integreze armonios în proiect, lumina emisă să fie capabilă să sublinieze arhitectura sau să contureze o atmosferă. De asemenea, este recomandabil ca acesta să furnizeze o lumină uniformă, fără efect de orbire, să nu aibă costuri de întreținere mari, dar și să păstreze experiența tridimensională a lumii.

Stâlp de iluminat BEGA
84120BEGA

Produse in articol