Noaptea în grădină

Recomandări pentru iluminatul spațiilor verzi


Rolul iluminatului într-o grădină

Pentru unii dintre noi, o grădină bine îngrijită este parte din spațiul de locuit; pentru alții aceasta reprezintă chiar inima căminului lor. Prin urmare, principalul rol al iluminatului în grădină este să creeze armonie între acest spațiu și casă. Pentru a vă putea bucura din plin de farmecul unei grădini, folosiți o combinație de corpuri de iluminat simple, ecranate sau cu lumină directă care să fie active pe timpul nopții.

 

Iluminatul bine realizat conferă grădinii o structură

Corpurile de iluminat de exterior neecranate  (unshielded) dau inevitabil un efect de orbire, de aceea nu sunt potrivite pentru iluminatul unei grădini care să fie ceva mai mult decât o zonă decorativă. Cu toate acestea, ele sunt foarte utile în semnalizarea intrărilor în curte, în casă, în parcări și pe alei. Pentru a estompa efectul de orbire, este necesară folosirea unui corp de iluminat exterior cu o suprafață cât mai mare a difuzorului. Mai mult, corpurile de iluminat neecranate asigură o mai bună recunoaștere facială.

Urban village


Corpurile de iluminat ecranate (shielded) sub forma bolarzilor sau a aplicelor de perete sunt foarte versatile și sunt potrivite pentru iluminatul aleilor, răzoarelor de flori și limitelor proprietății.


77237

 

Corpurile de iluminat cu lumină direcționată precum cele încastrate, proiectoarele, spoturile și bolarzii furnizează un iluminat particular ce conferă grădinii adâncime, atmosferă și contur.

99326


Un efect distinctiv poate fi obținut prin divizarea spațiului în zone specifice precum: planul apropiat, centrul și fundalul. Aceasta presupune iluminarea individualizată a zonelor predefinite. Cu cât este mai mare distanța față de casă, cu atât luminozitatea corpurilor de iluminat trebuie să fie mai mare.
În acest caz este recomandabilă și crearea de insule – prin iluminarea separată, de exemplu, a iazurilor, răzoarelor de flori, grupurilor de copaci și chiar a sculpturilor.

Temperatura ideală de culoare într-un astfel de spațiu trebuie să fie de 3000K sau mai mică. Pentru a putea ține cont de diversitatea de situații, trebuie să existe mereu posibilitatea de a stinge și a aprinde lumina individual, în funcție de zonele delimitate. Pentru iluminatul de atmosferă corpurile de iluminat dimabile sunt cele mai potrivite.


Corpurile de iluminat portabile sunt de asemenea potrivite pentru grădinile din reședințele private pentru a putea ajusta iluminatul conform stadiului diferit de creștere a plantelor. În acest fel, se pot efectua cu ușurință atât modificări de mică amploare, dar și ajustări sezoniere.


55038


Mai ales în cazul renovărilor, sistemele portabile care pot fi cu ușurință integrate în scenariile deja create pentru diferitele zone reprezintă o soluție excelentă.

Produse in articol